0 Pulau Teraneh di Dunia

Kepulauan Socotra di Yaman yang dikenali juga sebagai 'The Roof of Arabia'. Yang sangat menarik ialah flora dan fauna serta landscape yang tak pernah kita tengok di tv atau pun media cetak sebelum ini. Kepulauan Socotra baru saja di calonkan sebagai 'one of the new seven wonders of the word'. UNESCO pula mengiktiraf Socotra Island sebagai 'world heritage site' baru2 ini.

Pulau Socotra yang terletak kira-kira 210 meter di luar Semenanjung Arab. Socotra merupakan dunia asing bagi penduduk Yaman sendiri. Penduduk di situ menggunakan bahasa mereka yang tersendiri iaitu bahasa Soqotri. Hanya akhir-akhir ini, pulau ini boleh dikunjungi dengan bot tetapi tetap terpisah dari dunia luar apabila musim monsun tiba dari bulan Jun hingga September.

Ini ialah pokok 'Socotran desert roses, batang nya yang gemuk boleh menyimpan air berbulan bulan. Kata orang tempatan pokok ini macam rupa perempuan tua gemuk bertopi bunga...! Pokok ini sangat beracun, kambing pun tak berani nak sentuh.

 


Pokok 'Socotran desert roses'

Ini lah pokok 'Dragon Blood Tree'. Dalam bahasa tempatan Dam al-Akhawain bermaksud..'blood of the two brothers'. Pokok ini beharga kerana getah nya yang berwarna merah digunakan sebagai pembuatan ubat dan kosmetik. Pokok nya begitu cantik dan unik.Pokok Daragon's Blood ini 

ialah salah satu diantara 900 spesis pokok yang sangat pelik dan popular di pulau Socotra.


Pokok 'Dragon Blood Tree'


Ini pulak ialah pokok 'socotran fig'. Batang nya berbentuk unik, seakan akan tubuh manusia.Pokok 'socotran fig'

Ini lah kedudukan Socotra Island. Ia berada di bawah pemerintahan Negara Yaman

cantekkan penempatan diaorg .. cam fantasi jer

Bandar nya bernama Hadibo. Bilangan penduduk berjumlah 50,000. Penduduk asal berketurunan India, Arab dan Somali. Penduduknya berugama Islam. Berbahasa dalam bahasa Sogotri (arab kuno).

Pulau Socotra ini dibahagikan kepada tiga bahagian: 'the coastal plains', 'limestone plateau' dan 'the Hagghier Mountain'. 

maklumat kredit to http://uwokkampung.fotopages.com

(image credit: Bellosta)

(image credit: socotra)

ada padang pasir plak tu
  

kkawan blogspot 2013 Copyright © 2013 - |- Template created by PaksuTrubo - |- Powered by Blogger Templates