0 Tulisan Rencong = Tulisan Melayu Yang Asli

Siapa kata org Melayu tiada tulisan ciptaan bangsa mereka sendiri ? Sebelum tulisan Rumi digunakan dalam persuratan bahasa Melayu, orang-orang Melayu pernah menggunakan sekurang-kurangnya 4 jenis tulisan iaitu:
Rencong,
Kawi,
Palava,
dan Jawi. 


Antara keempat-empat tulisan tersebut, hanya tulisan Rencong sahaja yang dikenal pasti sebagai tulisan Melayu yang asli tetapi sayang, tulisan Rencong, Kawi,dan Palava telah lama pupus manakala Jawi pula dalam keadaan nyawa-nyawa ikan "kerana modenisasi iluminati". 

SEJARAH AKSARA (TULISAN) RENCONG.
    
Tulisan Rencong = Simbol & Maksud


Aksara Rencong telah digunakan dalam persuratan Bahasa Melayu Purba (zaman sebelum kedatangan pedagang India ke Kepulauan Melayu).
Aksara Rencong ialah huruf-huruf Melayu asli yang digunakan oleh orang-orang Melayu pada zaman purba dalam sistem penulisan Bahasa Melayu Purba.

'Rencong' adalah perkataan Melayu yang bererti 'serong' dan ia dikenali sedemikian kerana huruf-hurufnya yang serong.
Aksara Rencong didapati telah wujud lebih awal daripada aksara Jawa Kuno (tulisan Kawi).

Aksara Rencong juga merupakan tulisan Melayu tertua yang digunakan dalam sistem persuratan bahasa Melayu sejak abad ke-6 masihi iaitu ketika zaman kerajaan Melayu Srivijaya di Sumatera. Walau bagaimanapun,
tulisan Rencong dipercayai telah pun digunakan sebelum abad ke-3 masihi lagi.
Aksara Rencong ini dicipta oleh orang-orang Melayu dengan meniru bentuk-bentuk cabang, ranting, potongan kayu dan bentuk aliran sungai.

Tulisan Melayu Purba ini telah dijumpai pada tahun 1892 pada sebatang tiang batu iaitu Batu Bersurat Kota Kapur di Kota Kapur, Bangka Barat, Sumatera, Indonesia.
Selain Aksara Rencong,aksara Kawi dan Palava (dimana kedua-duanya dari India) juga pernah digunakan dalam persuratan Bahasa Melayu Kuno.
Namun begitu, Aksara Rencong merupakan satu-satunya tulisan yang dicipta oleh orang Melayu tanpa pengaruh dari luar Nusantara atau Alam Melayu.

Dengan menggunakan huruf-huruf Rencong, Kawi dan Palava, orang-orang Melayu Purba dan Melayu Kuno menulisnya di atas kulit-kulit kayu, kulit binatang, daun-daun lontar, kepingan-kepingan logam dan juga pada batu-bata (termasuk batu bersurat).
    
Tiub buluh yang ditulis dalam aksara Rencong.
Tiub buluh yang ditanggalkan ditulis dalam aksara Rencong.
Tulisan Rencong Pada Buluh

Setelah penyebaran Islam di Kepulauan Melayu,
orang-orang Melayu Klasik cuba untuk terus menggunakan aksara Rencong (serta Kawi dan Palava) untuk menulis tentang Islam.
Mereka mendapati ketiga-tiganya tidak sesuai kerana tidak mampu untuk merakam bunyi perkataan-perkataan baru dari Al-Quran dan Hadis secara tepat.

Daripada mencipta atau menambah huruf baru pada aksara Rencong, Kawi atau Palava,orang-orang Melayu Klasik telah mengambil keputusan untuk mengabaikan terus ketiga-tiga tulisan tersebut.
Sebaliknya,orang-orang Melayu Klasik cuba bereksperimen dengan huruf-huruf Arab dalam mengeja bahasa Melayu.
Hasilnya,lahirlah tulisan Jawi yang berasaskan huruf-huruf Arab dengan beberapa huruf tambahan dan diguna-pakai dalam sistem persuratan Bahasa Melayu Klasik.
Walau bagaimanapun,aksara Rencong terus digunakan di Minangkabau dan Sumatera Selatan (Bangkahulu dan hulu Palembang),
kekal hingga kurun ke-18 iaitu sebelum Belanda menjajah Indonesia.
Quote:Tulisan Kawi dan Palava mula digunakan dalam persuratan Bahasa Melayu Kuno selepas diperkenalkan oleh pedagang dari India.

Tulisan Jawi mengambil alih peranan sebagai sistem penulisan Bahasa Melayu Klasik selepas kedatangan Islam di Kepulauan Melayu.
(Huruf-huruf di dalam bulatan adalah unik bagi bahasa Melayu dan tidak dijumpai di dalam tulisan Arab).
http://www.bestnya.com/forum/thread-198.html

 

kkawan blogspot 2013 Copyright © 2013 - |- Template created by PaksuTrubo - |- Powered by Blogger Templates